Potențialul creativ – a fi sau a nu fi

Potențialul creativ – a fi sau a nu fi

Instrucțiuni: Citește fiecare întrebare și răpunde cu DA sau NU, după cum ți se potrivește mai bine. În unele cazuri, întrebările se prezintă sub două forme "A" sau "B". În aceste cazuri selectează una din cele 2 variante (A sau B).

1. Ai avut vreodată imboldul de a scrie sau de a crea o operă de artă, chiar dacă ar fi fost destinată doar plăcerii personale?

2. Ți se întâmplă adesea ca, insistând îndelung asupra unei probleme, fără să-i întrevezi soluția, să constați că aceasta se ivește dintr-o dată, într-un moment în care nu te aștepți, fără să-ți dai seama pe ce căi ți s-a impus?

3. A) Te deranjează în general obiceiurile, uzanțele și conveniențele a căror necesitate nu ți se pare evidentă (de exemplu: să adresezi felicitări, să asiști la ceremonii etc.).
B) Chiar dacă obiceiurile, uzuanțele, conveniențele nu te deranjează, crezi că este bine să te sustragi de la diferite obligații ce-ți revin pe acest plan.

4. Simți o vie admirație pentru un om a cărui activitate este de mare autoritate și din care ți-ai făcut un fel de „model de a gândi” – un fel de ghid?

5. Dai dovadă de sânge rece în situații neașteptate, critice, în care este necesară alegerea imediată a unei soluții, care după aceea te uimește?

6. Când citești un articol care expune o teorie nouă, te „ambalezi” ușor în problematica lui și încerci imediat să afli și alte aspecte, mai complexe în problema respectivă?

7. Observând evoluția moravurilor, suntem obligați să constatăm că morala este relativ schimbătoare. Anumite subiecte și conduite considerate un tabu odinioară au devenit în zilele noastre demodate, în timp ce în alte domenii contemporanii noștri își fac probleme de conștiință care nici nu ar fi trecut prin mintea strămoșilor noștri.

8. Ești întotdeauna în mijlocul evenimentelor, îți place să fii la curent cu progresul?

9. Când trebuie să realizezi ceva, crezi că trebuie să te bizui doar pe tine însuți, considerând că nimeni nu este în stare să rezolve în locul tău problemele ce te privesc personal?

10. Ești capabil de a întreține o conversație, în orice problemă, chiar dacă nu ești foarte bine informat, găsind în genere câte ceva de spus?

11. Prietenii ți-au mărturisit adeseori că le vine greu să te înțeleagă, cu toate că nu ești nici fantezist(ă), nici aiurit(ă). Explicația constă în faptul că nu ai aceleași interese cu ei și că nu acorzi aceeași importanță lucrurilor cărora ei le acordă?

12. Uneori parcă ești „căzut din nori” din cauză că ai ignorat o noutate care, fiind răspândită de câteva zile este foarte comentată?

13. Ți se întâmplă să-ți pui întrebări cu privire la evoluția societății, de pildă să te întrebi cum vom trăi peste 20 de ani?

14. Când întâmplarea te pune în fața unui auditoriu politicos și disponibil, dezvolți în fața lui idei care îți sunt dragi, chiar dacă simți că atenția ce ți se acordă se datorește mai degrabă curtoaziei decât interesului pentru ceea ce spui?

15. Ai rămas întotdeauna fidel(ă) principiilor, idealurilor pe care ți le-ai însușit?

16. Ai tendința de a interveni ca mediator într-un conflict (în care nu ai fost amestecat la început) mai degrabă, decât de a te alia uneia dintre părțile aflate în conflict?

17. Ți s-a întâmplat să fii izbit(ă) de coincidențe surprinzătoare și să faci apropieri între fapte care la prima vedere nu au nici o legătură între ele?

18. Ai reputația de a fi practic(ă) și de a ști „să faci față” ușor micilor probleme de fiecare zi?

19. Din câte îți amintești, nu te-ai îndoit niciodată de capacitățile tale, ai știut întotdeauna că mai devreme sau mai târziu vei realiza ceva neobișnuit?

20. Te conduci după principiul că nu trebuie să acorzi decât o mică atenție lucrurilor mărunte, detaliilor secundare. Crezi că problemele vitale sunt singurele demne de a trezi un interes durabil?

21. Când asculți o conferință sau citești un articol, ești pe poziția unui public dificil – adică simți că spontan acționează spiritul tău critic, care te împinge să depistezi inconsecvențele, chiar subtile, de raționament?

22. Ești, în general, insensibil la bani: dacă ai avea mulți i-ai cheltui cu ușurință, dacă ai avea puțini te-ai descurca?

23. Care din afirmațiile care urmează te afectează mai mult:
A) O mare catastrofă ce s-a petrecut undeva pe glob.
B) Creșterea simțitoare a prețurilor la unele articole de care te-ai putea lipsi, dar la care ții?

24. Admiți greu ca o persoană din anturajul tău să se opună sau să exprime o slabă înțelegere în locul tău la o problemă ce te privește?

25. Ai sentimentul că oamenii, în cea mai mare parte a lor, nu știu să profite de viață, că acordă prea mult timp, energie și resurse interioare unor activități inutile sau facile?

26. Ți s-a întâmplat deseori să fii în dezacord total cu opiniile dominante în familia ta?

27. Adori copiii și acorzi o mare importanță legăturilor familiale în genere: nu uiți de datele aniversare ale părinților, prietenilor; știi că le va face plăcere un cadou, de pildă?

28. Nu suporți să fii deranjat când lucrezi, ai oroare de zgomote, de agitație și consideri că semenii tăi nu știu să respecte liniștea?

29. Consideri că ar fi bine să se pună capăt obiceiurilor al căror sens s-a demodat?

30. Ești mai degrabă sceptic, nu ai încredere decât în ceea ce ai verificat tu însuți?

31. Consideri că ești cel puțin tot atât de ordonat(ă), prevăzător(oare) și punctual(ă) ca majoritatea oamenilor pe care îi cunoști?

32. Ți s-a spus uneori că nu faci nimic așa cum fac alții, că modul tău de a proceda chiar în viața de fiecare zi se distinge net de comportamentul obișnuit al oamenilor care te înconjoară?

33. Crezi că ar trebui să se acorde mai multă atenție respectării anumitor reguli, când acestea sunt bune?

34. Când desfășori o activitate ceva mai complexă ești puțin nelămurit(ă) la început, pentru ca apoi ideile să înceapă să se organizeze treptat?

35. Preferi să lucrezi în echipă, într-o grupă de prieteni sau de colegi, care se cunosc și se apreciază, decât să depuii singur un efort, bizuindu-te doar pe propriile tale resurse?

36. Ți se întâmplă în mod obișnuit să fii distrat(ă) sau să fii puțin absent(ă), pierdut(ă) în gânduri, în timp ce te afli la o reuniune prietenească?

37. Deși nu încerci deloc să șochezi sau să provoci pe alții, ți se întâmplă să te faci remarcat(ă), să atragi atenția, să surprinzi pe alții prin modul tău de a acționa sau de a vorbi?

38. Progresezi mai mult prin experiențe și observații personale decât prin studiul teoriilor altora?

39. Când simți că cineva încearcă să te influențeze, „reacția” ta spontană este de a acționa în sens invers?

40. Dacă ai avea de ales între două rubrici de ziar, care ar avea mai multe șanse să te intereseze:
A) Un reportaj viu privind viața universitară.
B) Un articol asupra cercetării în domeniul noilor surse de energie.

41. Dacă ți-ai analiza profund sentimentele, ai admite că porți un respect autentic numai părinților tăi?

42. Când se discută pe teme politice, filozofice etc., ai adesea tendința de a nu lua parte, rămânând în afara discuției, chiar dacă te interesează de fapt?

43. Ai sentimentul că proiectele și aspirațiile tale ți-au contrariat adesea familia?

44. Când citești o carte sau un articol, obișnuiești:
A) "Să devorezi" cu o oarecare aviditate informațiile pe care le conține, încercând să extragi tot ce e posibil din lectură?
B) Să nu insiști decât asupra a ceea ce te interesează și să nu acorzi decât o atenție secundară restului?

45. Te-ai gândit ce ai fi făcut dacă circumstanțele ar fi fost altele decât cele care sunt și dacă un sentiment neașteptat (un câștig neașteptat sau o moștenire neprevăzută) ar fi modificat cu totul existența pe care o duci?

46. Ai activat continuu în funcții alese în clasă, organizații, asociații etc., participând la acțiunile programate de acestea?

47. Te consideri o persoană mai degrabă emotivă (chiar dacă nu lași să se vadă acest lucru), iar criticile care ți se adresează te afectează mult?

48. Din punct de vedere profesional, ceea ce cauți mai ales este o activitate (muncă) captivantă și atrăgătoare, chiar dacă nu-ți va aduce nici o considerație mai mare din partea celorlalți, nici venituri mai mari?

49. Ți s-a reproșat uneori că nu ai consacrat destul timp celor ce îți sunt apropiați sau că ți-ai neglijat prietenii?

50. Ai întotdeauna replici promte în cursul conversațiilor? Reușești să găsești, de obicei, în primul moment formularea cea mai bună pentru ideile pe care le ai?

51. Ți se întâmplă să profiți de bunăvoința altuia, fără să îți dai seama, fiind de bună credință?

52. Ți se întâmplă rar ca, atunci când ataci o problemă arzătoare, prima soluție ce îți vine în minte să nu fie cea mai bună, să găsești după aceea ușor cheia problemei?

53. Ai reputația celui care are simțul aspectelor practice și convenabile ale problemelor?

54. Nu sesizezi întotdeauna enunțul unei teorii la prima lectură, pentru a o înțelege bine trebuie să o reconstitui în felul tău?

55. Dacă trebuie să schimbi brusc mediul sau activitatea, te simți puțin dezorientat(ă) la început, îți trebuie un anumit timp pentru a te familiariza cu noul mediu sau noua activitate?

56. Ai considerat deseori că ideile eronate sunt propagate și înrădăcinate în opinia oamenilor datorită argumentelor de autoritate (datorită reputației celor ce le-au emis pentru prima oară)?

57. Există probleme în care ești cu totul ignorant, anumite domenii de cunoștințe care îți sunt relativ închise, dar această ignoranță nu te tulbură mult, deoarece nu consideri esențial să ai clarificate toate lucrurile?